Hundraser

                                     A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   W   X   Y 

                                              

                                    • Skotsk hjorthund

                                     Skotsk hjorthund

                                     Scottish Deerhound Storbritannien

                                     När skjutvapen ersatte hetshunden och storviltet så småningom var i det närmaste utrotat, räddades hjorthunden från undergång av några klaner i de skotska högländerna och har nu en liten men trogen skara anhängare över hela världen.

                                     Den skotska hjorthunden och den irländska varghunden var länge närmast varianter av en och samma hund typ; någon egentlig skiljelinje drogs inte förrän på 1800-talet. Idag är det emellertid lätt att se skillnaden mellan de två raserna: hjorthunden kan visserligen ibland vara nästan lika hög som varghunden, men är alltid betydligt elegantare, lättare byggd och av tydlig vinthundsprägel. Den påminner snarare om en strävhårig greyhound än om en irländsk varghund. Temperamentet är oftast utpräglat milt och vänligt.

                                     Exteriören skall utmärkas av reslighet, gråraggig, sträv päls, mörka ögon, små fma svarta öron och en nästan till marken nående svans. Hanhunden får inte vara mindre än 76 cm hög, tiken ej under 71 cm, medan vikten bör ligga lite över 40 kg resp. 30 kg.

                                     Källa: All världens hundar