Hundraser

                                     A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   W   X   Y 

                                              

                                    • Gordonsetter

                                     Gordonsetter

                                     Gordon Setter Storbritannien

                                     Den svart- och rödbruna gordonsettern var en gång den allra mest populära av alla fågelhundar och i settervarianternas barndom omkring 1850 vann gordonsetter praktiskt taget varenda klass på såväl utställning som jaktprov. När sedan den engelska settern dök upp på arenan fick emellertid gordonsettern se sig förbigången och har sedan dess förblivit något av en sällsynthet.

                                     Gordonsettern är något större än den engelska settern och ger inte ett fullt lika elegant intryck som denna. Öronlapparna är mjuka och hänger ner tätt intill huvudet. Svansen får inte nå längre ner än till hasspetsen och skall i rörelse bäras som en förlängning av rygglinjen eller något under denna. Pälsen är inte särskilt riklig, men bildar långa, silkeslena behäng på öron, undersida, svans och benens baksida.

                                     Färgen är alltid svart med mindre rödbruna tecken, bl. a. på nos, bröst och undersida. En vit fläck på bröstet är tillåten men inte önskvärd. Mankhöjden är för hanhund ca 66 cm, för tik ca 62 cm, vikten ca 27,5 kg.

                                     Källa: All världens hundar