Hundraser

                                     A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   W   X   Y 

                                              

                                    • Engelsk setter

                                     Engelsk setter

                                     English Setter Storbritannien

                                     En fulländad engelsk setter är något av det vackraste man kan få se, men rasen görs knappast full rättvisa i en utställningsring utan bör snarare ses i arbete på fältet. Den har under ett par tre hundra år sett ut ungefär som den gör idag, även om under senare år en tyngre utställningstyp utformats i hemlandet och en lättare och rörligare för mer krävande jaktförhållanden.

                                     Ursprungligen härstammar settern från engelska jaktspaniel, men i mitten av 1800-talet hade den engelska settern efter hårt inavelsarbete blivit ett faktum och var länge både utställnings- och jakthunden nummer ett.

                                     Den engelska settern skall ge intryck av ädelhet, styrka och snabbhet. Huvudet är långt, med ganska smal skalle och markerad pannavsats, rak och djup nos samt uttrycksfulla, mörka ögon. Ryggen sluttar bakåt mot svansen, som är sabelböjd och smalnande mot spetsen. Pälsen är lång och glänsande, särskilt på öron, bröst och svans och på benens baksidor.

                                     Grundfärgen är vit med teckning i svart, gult, rött eller brunt, eventuellt två tillsammans. Mankhöjden är omkring 60 cm.

                                     Källa: All världens hundar