Hundraser

                                     A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   W   X   Y 

                                              

                                    • English toy terrier

                                     English toy terrier

                                     English Toy Terrier Storbritannien

                                     Idag är det kanhända svårt att se att english toy terrier har något gemensamt med terriergruppens raser, men den härstammar faktiskt från den släthåriga ras, manchesterterrier, som under flera hundra år användes som råttdödare i norra England. Vinthundsblod har dessutom spelat en framträdande roll, och idag ser väl rasen närmast ut att stå mittemellan de två grupperna. Dvärgvarianten är av senare datum än manchesterterrier: den kom inte fram förrän på 1800-talet och har ännu inte blivit särskilt populär. English toy terrier är även känd under namnet black and tan terrier.

                                     En english toy terrier skall vara elegant och spänstig, enligt rasbeskrivningen byggd så att den kan användas vid råttjakt. Huvudet är platt och smalt, ögonen små och tättsittande men med gnistrande intensiv blick, öronen upprättstående. Svansen är ganska lång och smal men får inte bäras högre än rygglinjen. Pälsen är kort och glänsande.

                                     Färgen är alltid svart med mahognyröda tecken, som skall vara fördelade bl.a. på nosen, kinderna och benens insida. Någon ideal-höjd finns inte angiven för rasen, men vikten skall inte överskrida 4 kg.

                                     Källa: All världens hundar