Hundraser

                                     A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   W   X   Y 

                                              

                                    • Greyhound

                                     Greyhound

                                     Greyhound Storbritannien

                                     En greyhound hör på något sätt lika mycket hemma i en framtida rymdålder som i antikens tidevarv. Ändamålsenlig skönhet är som bekant tidlös, och få raser är i så hög grad präglade av sin uppgift som greyhounden. Varje detalj talar om snabbhet och styrka, i trav är rörelserna glidande mjuka, och allra vackrast är en greyhound i full galopp: en bra kapplöpningshund kan utan vidare komma upp i 80 km/tim på raksträckorna.

                                     Den som ser hundkapplöpning idag skall veta att detta egentligen är en artificiell jaktform och inte rasens ursprungliga sysselsättning. Redan de gamla romarna använde greyhound vid hetsjakt på mindre villebråd och i England använde adelsmännen den på liknande sätt -de feodala härskarna förbjöd till och med vid dödsstraff sina underlydande att äga en greyhound! Adelns speciella favorit förblev den ända till den moderna kapplöpningssportens uppsving under de senaste decennierna. En greyhound skall ge intryck av att vara samtidigt ädel, muskulös och spänstig.

                                     Alla färger är tillåtna, och enfärgade eller brokiga hundar i alla kulörer från svart till vitt är vanliga. Mankhöjden ligger mellan 71 och 76 cm för hanhund, mellan 68 och 71 cm för tik. Vikten omkring 30 kg.

                                     Källa: All världens hundar