Hundraser

                               A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   W   X   Y 

                                        

                              • Bouvier des Flandres

                               Bouvier des flandres

                               Bouvier des Flandres

                               Belgien

                               En bouvier des flandres väcker alltid uppmärksamhet — dels är den sällsynt, dels är den med sin storlek och sitt originella utseende svår att inte lägga märke till. Närmast påminner den om riesenschnauzern, är bara ännu grövre och kraftigare. Liksom groenendael och tervuerense härstammar bouvier des flandres från Belgien, där man använde den som kreatursdrivare. Så småningom koncentrerade man sig på den typ av rasen som producerades i Flandern. Efter första världskriget fanns naturligt nog mycket få hundar av denna typ kvar i hemtrakten, och numerärt stor har bouvier aldrig blivit.

                               En bouvier des flandres skall vara robust, med undersätsig kropp, men samtidigt ge ett ståtligt och imponerande helhetsintryck. Hårremmen skall vara dubbel, med en tät och mjuk bottenull under det sträva täckhåret, som är speciellt utvecklat i mustascher, skägg och ögonbryn. Det skall enligt standarden ge hunden ett "ovårdat" utseende.

                               Färgen kan variera från ljusgult till mörkgrått och ibland vara fläckig i rött och svart. Mankhöjden är ca 65 cm och vikten 30 kg.