Hundraser

                                     A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   W   X   Y 

                                              

                                    • Riesenschnauzer

                                     Riesenschnauzer

                                     Riesenschnauzer Tyskland

                                     Den imponerande, skäggiga riesenschnauzern är egentligen inte alls någon schnauzer utan snarast ett vackert bevis på människans förmåga att forma levande varelser efter sin egen önskan.

                                     Trots att rasen numera är en nästan exakt kopia i större format av de mindre varianterna, härstammar den huvudsakligen från tyska får- och herdehundar, som så småningom kom att likna de mindre schnauzrar, med vilka också viss rasblandning skedde. När behovet av boskapshundar minskade var rasen ett slag i ett kritiskt läge tills dess goda anlag som polishund blev bekanta. Rasen används fortfarande som brukshund, men är framför allt en säker och uppskattad väktare av hus och hem.

                                     Den standard som gäller för mellan- och dvärgschnauzer  gäller också för riesenschnauzer, med den viktiga skillnaden att riesenschnauzern bör vara 65 — 70 cm (tik 60—65 cm) över manken och därigenom verkar betydligt grövre och "segare". I allmänhet ter sig nog också den större varianten mindre extrem och terrierlik, saknar ofta de mindres långa huvud och hals och är dessutom mycket oftare helsvart än peppar-och-salt-färgad.

                                     Källa: All världens hundar