Villaägare får gratis fiberkabel

Göteborg Energi backar i fejden med villaägarna. Nu ska företaget infria sitt löfte om gratis bredband till fjärrvärmekunder.

GP har flera gånger skrivit om de motstridiga besked som det kommunala bolaget givit sina kunder. I en broschyr som delades ut för ett par år sedan utlovades "bredband på köpet" till dem som skaffade fjärrvärme. Men när det väl blev dags för installation krävde bolaget 15 000 kronor för den fiberkabel som erbjudandet gällde.

Många villaägare kände sig lurade och Konsumentverket konstaterade att broschyren var vilseledande.

Nyligen fick två villaägare rätt i Allmänna reklamationsnämnden. Göteborg Energi gick då med på att dessa skulle få kabeln gratis, men ville inte utlova någon allmän ändring. "Vi kommer att bedöma varje fall individuellt", sa marknadsdirektören Anders Dahl till GP.

Flera villaägare hörde av sig till GP och berättade att de fått nobben när de kontaktat bolaget.

Nu gör företaget en helomvändning. Alla som nappat på den kritiserade reklamkampanjen ska få bredbandsanslutning gratis. Totalt berörs 2 400 hushåll i Göteborg och Partille. De som redan betalat för anslutningen ska få pengarna tillbaka.

- Det är kundernas reaktioner som har styrt oss. Det är så många som har tolkat broschyren på ett annat sätt än vi avsåg. Vi ber om ursäkt för att vi ställt till det för våra kunder, säger informationschefen Ann Törnblom.

För några veckor sedan hade ni en annan inställning. Varför ändrar nu er nu?
- Vi har haft olika åsikter i företaget. Vi har verkligen övervägt frågan. Det är en stor kostnad för oss, vi räknar med cirka 24 miljoner kronor.

Vad har ni lärt er av det här?
- Framför allt att det är av yttersta vikt med intern kvalitetskontroll av säljmaterial.

Det låter som om den som gjorde broschyren har fått sig en skrapa?
- Nej, det handlar inte om att en person har missat. Det är många saker som har gått fel, flera personer som skulle ha reagerat. Det fanns ett arbetssätt som inte var okej, svarar Törnblom.

De berörda hushållen ska få brev från Göteborg Energi nästa vecka..läs

031-62 47 27 lars-erik.gustafsson@gp.se

Ovanstående artikel stod att läsa 2008-02-12 i GP

Eastgbg.se undrar hur många av de "2400 berörda hushållen" som som verkligen fått brev..är det någon som vet får ni gärna ta kontakt med oss. Red/eastgbg.se