Hundraser
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W X Y
 

Yorkshireterrier

Yorkshireterrie

Yorkshireterrier

Yorkshire Terrier Storbritannien

 

Inom de flesta rasgrupper finns någon dvärg, som med undantag för storleken har bevarat de större rasernas alla speciella egenskaper. Terriernas mest typiska dvärg är utan tvekan yorkshireterriern, trots att den av moderna uppfödare försetts med en svallande päls. Temperamentet är också mycket typiskt för terriern: livligt, ettrigt och oförbränneligt.

Som erkänd ras är yorkshireterriern en av de nyare: den avlades fram på 1800-talet under helt medvetna försök att skapa en ny dvärghund. Exakt hur de engelska uppfödare som födde upp rasen gick tillväga vet man dock inte.

Förr fäste man huvudsakligen vikt vid hundens storlek och pälslängd, men nu tar man lyckligtvis minst lika mycket hänsyn till sund fysionomi och piggt temperament. Pälsen skall helst vara fotsid, vilket kan vara svårt att uppnå om man inte vill hålla hunden i plastpåsar och papiljotter.

Den stålblå pälsen på kroppen måste vara helt utan insprängda hår från de röda tecken som skall finnas på huvud, ben och bröst. Vikten får inte uppgå till mer än 3,5 kg, medan mankhöjden bör vara ca 20 cm.

Källa: All världens hundar