Hundraser
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W X Y
 

Whippet

Whippet

Whippet

Whippet Storbritannien

 

Rasens ursprung är höljt i dunkel, men man tror sig veta att den framkommit i England under de senaste tre århundradena. Den torde härstamma från bl. a. små greyhound och diverse terriervarianter och användes redan tidigt både vid kapplöpningar och kaninjakt. Det livliga terrierblodet är fortfarande märkbart hos en del whippet, medan andra uppvisar den typiska vinthundens stillsamhet. En mer lättskött och dekorativ sällskapshund torde vara svår att hitta.

Till exteriören skall rasen vara en kopia i mindre format av greyhound, proportionellt bara något kraftigare och med mer benstomme. Huvudet skall vara långt och ädelt, käkarna kraftiga och ögonen gärna mörka. Öronen skall vara mjuka och vikta i topparna när hunden lystrar. Ryggen skall vara lätt välvd över länden och midjan uppdragen. Hela hunden skall ge intryck av spänstig elegans och muskelstyrka och får inte verka tunn eller spröd.

Beige, tigrerat och vitt i olika kombinationer är de vanligaste färgerna, men alla varianter är tillåtna. Mankhöjden bör vara omkring 47 cm för hanhund och 44 cm för tik.

Källa: All världens hundar