Hundraser
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W X Y

West highland white terrier

West highland white terrier

West Highland White Terrier Storbritannien

 

West highland white terrier

West highland white terrier

West highland white terrier

West Highland White Terrier Storbritannien

 

West highland white terrier, allmänt kallad "westie", marscherar f.n. mycket snabbt framåt mot den stora populariteten. Med sitt hjärteknipande uttryck och sitt glada och charmerande humör har den fått många beundrare, kanske också därför att den i allmänhet är något stillsammare än de flesta övriga terrier.

I gamla tider var det faktiskt så att de enstaka helvita valpar som föddes efter dåtida jaktterrier avlivades såsom odugliga för jaktändamål. Så småningom ville man emellertid ha en vit motsvarighet till den skotska terriern, och efter en del experimenterande godkändes 1905 en vit skotsk terrier som officiell ras under namnet west highland white terrier.

Sedan dess har "westien" och skotten alltmera skilt sig från varandra i typen: båda är korta och stadiga i kroppen, men westien är inte så överdrivet lågställd som skotten. Huvudet är inte lika långt, men skall bäras mycket högt och tack vare den rikliga pälsen verka nästan klotrunt. Öronen är små, spetsiga och rättuppstående, ögonen djupt liggande och så mörka som möjligt. Pälsen skall vara riklig, ca 5 cm lång, rak och sträv, utom på öronen som skall ha kort och sammetslen päls.

Färgen är rent vit och mankhöjden något under 30 cm.

Källa: All världens hundar