Hundraser
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W X Y
 

Welsh springer spaniel

Welsh-springer-spaniel

Welsh springer spaniel

Welsh Springer Spaniel Storbritannien

 

Spaniel lär ha funnits i Wales sedan urminnes tider, och walesarnas misstro mot engelsmännen har säkert bidragit till att just deras typ av spaniel tidigt utkristalliserade sig från alla andra och under ett par hundra år hållits så gott som fri från främmande inblandning. Fortfarande är den tämligen lik den vanliga engelska springer spanieln.

Det var inte förrän in på 1900-talet som den engelska kennelklubben godkände den walesiska spanieln som en särskild ras. Särskilt vanlig är den ännu inte på något håll i världen.

Welsh springer spaniel skall vara glad, stark och aktiv, byggd för uthållighet och arbete. Huvudet får inte vara kort och knubbigt och skiljer sig från springer spanielns framförallt genom de kortare öronen. Ögonen är nötbruna eller mörkare, nässpegeln köttfärgad eller svart. Kroppen är stadig och muskulös, tassarna små och kattliknande och svansen både lågt ansatt och lågt buren. Pälsen är absolut rak, tät och silkesmjuk, inte för ymnig och med bara tunna behäng på öronen och benens baksida.

Färgen är alltid vit med mörkröda tecken, vikten ligger omkring 16-20 kg och mankhöjden är drygt 40 cm.

Källa: All världens hundar