Hundraser
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W X Y
 

Weimaraner

** PLEASE DESCRIBE THIS IMAGE **

Weimaraner

Weimaraner Tyskland

 

Den tyska fågelhundsgruppen är inte särskilt stor och domineras helt naturligt av vorsteh i de två hårlagsvarianterna, men det är weimaraner som är den äldsta och mest ursprungliga typen. Redan mot slutet av 1700-talet lär man ha bedrivit systematisk uppfödning av rasen vid hovet i Weimar, och typen har hållits någorlunda ren sedan dess. Särskilt vanlig har däremot weimaranern aldrig blivit, även om den under senare år blivit en exklusiv utställningshund både i England och Amerika.

Weimaranern är en kraftig, elegant hund med högburet huvud. Detta påminner ganska mycket om pointerns, men har snarare konvex än konkav näsrygg och dessutom betydligt större öron, högt ansatta, mjuka och hängande. Kroppen är mycket stadig och muskulös, benen kraftiga och väl vinklade.

Weimaranern finns både i kort-, sträv- och långhårig upplaga, men den korthåriga torde vara vanligast. En egenhet är att svansen hos de två förstnämnda kuperas två tredjedelar från svansroten, medan den långhåriga weimaranerns svans endast kuperas långt ut mot spetsen.

Färgen är grå i olika nyanser, oftast en speciell, hos andra raser ovanlig, blågrå färg. Mankhöjd 59 - 70 cm för hanhund, 57 - 65 cm för tik.

Källa: All världens hundar