Hundraser
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W X Y
 

Tysk jaktterrier

Tysk jaktterrier

Tysk jaktterrier

Deutscher Jagdterrier Tyskland

 

Den tyska jaktterriern är en av de få raser inom terriergruppen som inte direkt härstammar från Storbritannien eller Irland. Den är än så länge ytterst sällsynt. Rasen är alltigenom betydligt mindre förädlad än sina anglosaxiska kusiner och skall dessutom enligt standarden vara "misstrogen mot främlingar". Den används i sitt hemland till många former av jakt: under och ovanjord såväl som i vatten.

Exteriören är alltigenom grövre än någon av de engelska terriervarianternas. Ryggen får inte vara för kort, hundens kroppsbyggnad skall snarare verka rektangulär. Skallen är visserligen flat, men bredare mellan öronen än t.ex. hos foxterriern, käkarna mycket starka. Nosen är vanligen svart, men får hos bruna exemplar ha pälsens färg. Ögonen är djupt liggande och mörka och har enligt den tyska standarden ett beslutsamt uttryck.

Pälsen är mycket tät, grov och sträv, färgen huvudsakligen svart, gråsvart eller mörkbrun med mindre, regelbundna tecken. Något vitt får finnas på bröstet. Mankhöjden skall inte överskrida 40 cm, medan arbetsvikten för hanhund är ca 10 kg, för tik ett par kg mindre.

Källa: All världens hundar