Hundraser
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W X Y
 

Tosa

Tosa

Tosa

Tosa Japan

 

Den "japanska kamphunden" tosa är av relativt nytt datum: den avlades fram under senare hälften av 1800-talet med ett enda mål i sikte, nämligen att delta i de då så populära organiserade hundhetsningarna. Till den änden importerade japanerna europeiska raser som bulldogg och bull terrier, s:t bernhardshund och grand danois, och fick mycket riktigt fram en nästan oövervinnerlig slagskämpe. Fast hundhetsningarna nu är förbjudna arrangeras sådana fortfarande illegalt, men därtill har tosan fått en ny användning som vakt- och t.o.m. sällskapshund. Dess inställning till främmande är påtagligt misstänksam.

Exteriört påminner tosa närmast om mastiffen: högrest och oerhört kraftfull. Det stora huvudet har gulbruna, rätt små ögon och små, högt ansatta fram vikta öron. Svansen är högt ansatt och når till hasen. Pälsen är kort, slät och hård.

Färgen är enfärgat rödbrun, någon gång vit med röda fläckar eller t.o.m. rödbrun med tecken i rött av skiftande nyans. Mankhöjden skall för hanhund vara minst 60 cm, för tik minst 54 cm.

Källa: All världens hundar