Hundraser
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W X Y
 

Sussex spaniel

Sussex spaniel

Sussex spaniel

Sussex Spaniel Storbritannien

 

Den tunga, stillsamma och stadiga sussex spanieln tillhör de verkliga rariteterna och är inte vanlig någonstans i världen, inte ens i sitt hemland. Ändå har sussex spaniel funnits som etablerad ras ända sedan 1700-talet, även om typen naturligtvis ändrats en del under seklernas lopp. Med så få exemplar att avla på fick man då och då ta till rasblandning för att undvika alltför tät inavel. Bl. a. har clumber spaniel någon gång inkorsats, vilket med tanke på den rätt likartade exteriören förefaller naturligt.

En sussex spaniel skall vara massiv och muskulös utan att ändå vara fullt så tung som clumber spanieln. Ögonen har ett mjukt och lätt trånande uttryck. Öronen är tjockare än hos de flesta andra spaniel men inte särskilt stora. Ryggen är lång och rak, benen stadiga och muskulösa. Svansen får inte kuperas för kort och bärs lågt, pälsen är riklig och slät med fanor på ben och svans liksom på öron och lår.

Färgen är leverbrun med en speciell guldlyster som anses typisk för rasen. Vikten brukar vara omkring 20 kg och mankhöjden 38 - 40 cm.

Källa: All världens hundar