Hundraser
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W X Y
 

Strävhårig griffon

Strävhårig griffon

Strävhårig griffon

Griffon å poil dur Frankrike

 

På 1800-talet började en man vid namn Korthals försöka avla fram en egen typ av jakthund, en verkligt allround ras som skulle kunna användas till det mesta och vara villig att följa de flesta slag av villebråd. Han kombinerade olika kontinentala jakthundstyper som alla var specialister på sitt område, huvudsakligen franska vattenspanieltyper, och fick så småningom fram vad som då benämndes Korthals Griffon. Den rönte viss uppskattning och var ett tag synnerligen populär på kontinenten men förekommer numera sällan även i sitt hemland och utomlands nästan ingenstans utom i USA.

En strävhårig griffon skall vara en kraftig, inte för högbent hund. Huvudet är långt och smalt, ögonen stora och gula eller ljust bruna. Öronen är högt ansatta men nedhängande och av medelstorlek, bara tunt hårbeklädda. Nässpegeln är alltid brun. Kropp och ben är starka och muskulösa, svansen vanligen kuperad till 1/3 av sin längd och buren rätt ut eller uppåt. Pälsen är sträv och hård, får aldrig bli lockig och ska ge hunden ett oborstat intryck. En långhårig variant av rasen finns också, griffon å poil laineux.

Färgen är stålgrå eller gråvit, alltid med kastanjefärgade fläckar. Mankhöjden är för hanhund omkring 55 cm, för tik ca 50 cm.

Källa: All världens hundar