Hundraser
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W X Y
 

Strävhårig foxterrier

Strävhårig foxterrier

Strävhårig foxterrier

Fox Terrier, Wire Storbritannien

 

Den strävhåriga foxterriern brukar ofta betraktas som terriern nummer ett, dels säkert därför att den under många år var den allra mest populära, dels därför att rasen både till utseende och temperament i hög grad besitter alla de drag som är utmärkande för terriern: stramheten, skärpan, livligheten. Rasens anfader finns beskriven redan på 1600-talet, men inte förrän ett par hundra år senare förekom den i andra färger än svart och brunt. I början av 1900-talet började det numerära uppsving som för en tid gjorde den strävhåriga foxterriern till en av världens populäraste raser och som också medförde en stark förädling av dess exteriör.

Den strävhåriga foxterriern är kvadratisk, energisk och temperamentsfull. Hårremmen skall vara så sträv som möjligt; på nosen lämnas ett rikligt skägg och även på benen skall pälsen vara buskig.

Den vita färgen skall vara förhärskande, men fö. fästes mindre vikt vid hundens teckning. Hanhunden får vara intill 40 cm hög och väga 8 kg, tiken förhållandevis mindre och lättare.

Källa: All världens hundar