Hundraser
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W X Y
 

Springer spaniel

** PLEASE DESCRIBE THIS IMAGE **

Springer spaniel

English Springer Spaniel Storbritannien

 

Trots sin rejälare tilltagna storlek och sitt lugnare temperament har springer spanieln egentligen inte någonstans blivit lika populär som den mer insmickrande cockern - mest kanske för att den inte på något vis är extrem till utseendet, men säkert också för att den i högre grad än cockern hållits som jakthund. Kanske kan man f. ö. lika gärna jämföra springer spanieln med settrarna. Den är ju betydligt mer högbent än cockern och har proportionellt mindre öron.

Både settrar och spaniel härstammar ursprungligen från samma typ av jakthund, men medan settrarna ganska snart etablerade sin egen typ var det ända till slutet av 1800-talet bara vikten som avgjorde om en hund var cocker eller springer spaniel.

Springer spaniel är en medelstor, stark hund med livliga rörelser. Ögon och nos varierar i kulör alltefter pälsens färg. Öronen är stora utan att vara lika långa som cockerns och sitter dessutom högre upp på huvudet. Svansen är lågt ansatt och oftast i livlig rörelse. Pälsen är kort och glansig på kropp och huvud; på öron, bröst, undersida och benens baksida däremot tät, tämligen lång och svagt vågig.

Vanligaste färgerna är vitt med svarta eller leverbruna tecken. Hanhunden har en mankhöjd av ca 50 cm, tiken något mindre.

Källa: All världens hundar