Hundraser
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W X Y

Soft-coated wheaten terrier

** PLEASE DESCRIBE THIS IMAGE **

Softcoated wheaten terrier

Softcoated Wheaten Terrier Storbritannien

Softcoated wheaten terrier är en "naturlig" terrier såtillvida att den inte trimmas och även f.ö. har föga gemensamt med de strama, extrema showraserna inom terriergruppen - den har alltigenom en lurvig, lätt "gammaldags" prägel.

Rasen härstammar från Irland och godkändes inte som officiell ras förrän 1943. Fortfarande är softcoated wheaten terrier sällsynt både i Storbritannien och i andra länder - inte ens på världens största utställning, Cruffs i London, deltar ofta mer än ett halvdussin exemplar av rasen. Den anses vara mycket tillgiven och tålig.

Softcoated wheaten terrier skall vara en stark, rörlig och pigg hund, kompakt utan att uppvisa några extrema tendenser. Huvudet är ganska långt, med små, tunna och framåtvikta öron, täckta av och försedda med fransar av lång päls. Ögonen är mörka och intelligenta och hela hunden täcks av en riklig, mjuk päls, vågig eller ganska löst lockig.

Färgen skall vara jämnt ljust gulbrun över hela kroppen, medan mankhöjden bör hålla sig något under 50 cm, vikten omkring 14 kg.

Källa: All världens hundar