Hundraser

                                     A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   W   X   Y 

                                              

                                    • Shihtzu

                                     Shihtzu

                                     ShihTzu Tibet

                                     Den som tror att shih tzu med sina korta ben och den enorma pälsen är ett resultat av moderna uppfödares idéer tar grundligt miste. Under minst ett par tusen år har den funnits i de tibetanska högländerna. Naturligtvis står den pekingesen nära, men dagens europeiska uppfödare är angelägna om att någon sammanblandning av raserna inte skall ske.

                                     Liksom pekingesen användes den tibetanska dvärghunden för religiösa ändamål, men den fick ändå ett helt annat, öppnare och vänligare temperament än sin kinesiska kusin. Idag tillhör den trots sin omfångsrika päls de allra mest uppskattade av de mindre hundraserna.

                                     En shih tzu skall vara pigg och livlig med mycket riklig, lång och tät päls. Denna får inte vara lockig utan skall falla rakt ned och är speciellt riklig på huvud och öron. På nosen växer pälsen uppåt, vilket ger huvudet det typiska "krysantemumliknande" uttrycket.

                                     Alla färger är tillåtna, men vit bläs och vit svanstipp bör alltid finnas. Mankhöjden varierar ganska kraftigt men bör helst vara något under 30 cm, vikten 4—7 kg, maximalt 8 kg.

                                     Källa: All världens hundar