Hundraser

                                     A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   W   X   Y 

                                              

                                    • Pointer

                                     Pointer

                                     Pointer Storbritannien

                                     En pointers skarpskurna profil associerar man väl numera spontant med engelsk tweed och fågeljakt, men den är faktiskt till sin härstamning betydligt mindre brittisk än t.ex. settrarna. Pointern härstammar från kontinentala korthåriga jakthundar som fram till 1700-talet importerades till England och där senare parades med bl.a. foxhound. Numera är den ungefär lika populär på utställning som på fältet i sitt hemland.

                                     De mest utmärkande dragen för en pointer är den med kraft parade elegansen och den markanta, strama profilen. Nackknöl och pannavsats är tydligt markerade, näsryggen svagt konkav. Ögonen får inte vara ljusare än nötbrunt, däremot gärna mörkare. Öronen är tämligen stora och nedhängande. Halsen är lång och elegant böjd, ryggen sluttar bakåt och bakbenen är kraftigt vinklade. Svansen är grov vid roten, smalnar mot tippen, bärs ungefär vågrätt och är flitigt i rörelse med piskande slag. Pälsen är kort, tät och glänsande.

                                     Färgen är vit med tecken i svart, gult eller brunt eller svart, leverbrun eller gul med eller utan vitt. Hanhunden skall vara något över 60 cm, tiken något därunder.

                                     Källa: All världens hundar