Hundraser

                                     A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   W   X   Y 

                                              

                                    • Podenco

                                     Podenco

                                     Podenco Ibicenco Spanien

                                     Den spanska vinthunden podenco tillhör fortfarande de mest sällsynta vinthundsraserna. Det kan f. ö. diskuteras om rasen alls skall räknas in bland vinthundarna: i härstamningen finns en hel del stövarblod, och jaktsättet — med utnyttjande av luktsinnet lika mycket som synen — är heller inte typiskt för en vinthundsras. Till utseendet är emellertid podenco nästan helt och hållet vinthund — den eleganta kroppen påminner mycket om en greyhounds, det långa huvudet och de långa benen likaså. Bara de ofta upprättstående, stora öronen förråder främmande inblandning.

                                     Rasen är vanligast på ön Ibiza utanför spanska östkusten och fanns där förutom i den vanligaste släthåriga varianten även som sträv-eller långhårig. Ett speciellt utmärkande drag för podenco är dess goda hoppförmåga: under jakt lär den utan vidare kunna hoppa över två meter rakt upp i luften för att se i vilken riktning villebrådet försvunnit!

                                     Podenco är vit med röda eller beige fläckar, eller någon av dessa färger enbart. Ögonen är gula och nosen leverfärgad. Mankhöjden för hanhund 60 — 66 cm, för tik 57 — 63 cm.

                                     Källa: All världens hundar