Hundraser

                                      A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   W   X   Y 

                                               

                                     • Norsk buhund

                                      Norsk buhund

                                      Norsk buhund Norge

                                      Till skillnad från sin landsman gråhunden har den norska buhunden inte använts till jakt, utan istället sedan gammalt varit gårdshunden framför alla andra. Oftast levde gråhund och buhund sida vid sida på de norska bondgårdarna och ägnade sig var och en åt sin specialitet.

                                      Under senare år har buhunden i likhet med många andra spetsar visat sig vara en utmärkt vallare och används fortfarande som fårhund ibland. Rasnamnet kommer från det norska ordet för gård. Till skillnad från de flesta andra nordiska spetsar har den norska buhunden mottagits med relativt stort intresse på ett par ställen utomlands, bl.a. i England.

                                      Buhunden är en livlig och djärv spets av mellanstorlek. Huvudet är lätt och kilformat, ögonen mörkbruna, livliga och uttrycksfulla, öronen spetsiga och rörliga. Halsen bärs högt upprest, kroppen är kort och stram, svansen ganska kort och tjock, ringlad över ryggen.

                                      Färgen är gul eller ljusröd, grågul eller svart, helst men inte nödvändigtvis utan vita tecken. Hanhunden skall vara ca 45 cm hög, tiken något mindre.

                                      Källa: All världens hundar