Hundraser

                                     A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   W   X   Y 

                                              

                                    • Mellanschnauzer

                                     Mellanschnauzer

                                     Schnauzer Tyskland

                                     I en del länder hänförs de två små schnauzervarianterna — dvärg-och mellanschnauzer — till terriergruppen. Det är faktiskt fullt logiskt, eftersom schnauzern närmast kan beskrivas som Tysklands svar på Englands terrier.

                                     Typen är känd ända från medeltiden eller ännu tidigare, men omnämnd i litteraturen blev inte schnauzern förrän på 1800-talet. Sedan dess har typen blivit betydligt enhetligare och rasen har blivit en uppskattad sällskapshund långt utanför sitt hemlands gränser, till och med i anglosachsiska länder som England och USA.

                                     Mellanschnauzern är en spänstig, kvadratisk hund med ädel, stram resning och uppmärksamt temperament. Huvudet är långsträckt utan att bli så extremt smalt som hos många engelska terrier, ögonen mörka och ovala med intelligent blick, öronen V-formade med topparna vikta framåt — eller som i hemlandet kuperade. Pälsen är hård och sträv och rikligt utvecklad speciellt på huvudet, så att rejäla ögonbryn och ett strävt skägg bildas.

                                     Färgen är rent svart eller peppar-och-salt med mörkare mask i ansiktet. Hanhunden skall vara ca 50 cm hög, tiken några centimeter lägre.

                                     Källa: All världens hundar