Hundraser

                                     A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   W   X   Y 

                                              

                                    • Lapphund

                                     Lapphund

                                     Lapphund Sverige

                                     Sedan urminnes tider har lapphunden varit samernas medhjälpare vid renvallningen. Från början gick det kanske till så att den jagade vildrenar, men allteftersom samerna skaffade tamrenar omskolades lapphunden till en oöverträffad vallhund. När samerna slog sig på andra näringar än renskötsel blev läget kritiskt för lapphunden. Men den räddades av det plötsligt påkomna intresset söderifrån och är nu på väg att bli en verkligt populär sällskapshund.

                                     Samernas kvarvarande lapphundar är ofta uppblandade med främmande raser. De exemplar som redan tidigt "exporterades" till uppfödare söderut har dock i allmänhet hållits helt fria från inblandning.

                                     Till kroppsformen är lapphunden tämligen lågställd och något under medelstorlek, men för övrigt i alla avseenden en typisk spets. Pälsen skall vara yvig och ge ett nästan stripigt intryck.

                                     Som den mest önskvärda färgen anses björnbrunt, men den vanligaste färgen är svart. Också brunt och vitt tolereras. Mankhöjden för hanhund är 45- 50 cm, för tik 40—45 cm.

                                     Källa: All världens hundar