Hundraser

                                     A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   W   X   Y 

                                              

                                    • Kerry blue terrier

                                     Kerry blue terrier

                                     Kerry Blue Terrier Storbritannien

                                     Av alla de hundraser som kommit från Irland finns det knappast någon som irländarna själva värderar så högt som kerry blue terriern, kanske mest beroende på att alla de andra raserna omhändertagits, omformats och/eller moderniserats av företagsamma engelsmän. Kerry blue terriern är i allt väsentligt irländarnas egen skapelse och dök inte upp utanför sitt hemland förrän 1920. Sedan dess har den blivit populär inte bara i England utan även i USA.

                                     Hur irländarna gått tillväga för att få fram kerry blue terriern vet man inte med säkerhet, men man antar att där finns lite varghund, lite fågelhund och en hel del gammal jaktterrier. Rasen uppvisar hur-, som helst idag en av de mest extrema utställningssilhuetterna: kompakt och muskulös, med en ymnig och mjuk hårbeklädnad.

                                     Unghundar och valpar är alltid svarta, och i alltför många fall kommer den önskvärda mörkblå färgen aldrig fram ordentligt ens hos de vuxna djuren. Mankhöjden är för hanhund 45 — 50 cm, för tik något mindre, och idealvikten ligger omkring 16 kg.

                                     Källa: All världens hundar