Hundraser

                                     A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   W   X   Y 

                                              

                                    • Grand bleu de Gascogne

                                     Grand bleu de Gascogne

                                     Grand bleu de Gascogne Frankrike

                                     Grand bleu de gascogne är en av de allra äldsta drivande raserna. Den härstammar från avkomlingar till de urgamla feniciska stövartyperna som under medeltiden blandades upp med blodhundar: redan på 1500-talet torde rasen ha varit etablerad, och att den var uppskattad bevisas bl.a. av att den till och med användes som kunglig jakthund och blev högt prisad för sin goda näsa. Till skillnad från många andra gamla franska jakthundstyper har grand bleu de gascogne också levt kvar och t.o.m. givit upphov till mer senkomna varianter som t.ex. petit bleu de gascogne, basset bleu de gascogne etc.

                                     Den "stora blå" stövar-rasen är en högrest, elegant hund med långt huvud och stora nedhängande öron. Bröstkorgen är djup och svansen lång, ibland med antydan till fana på undersidan. Pälsen är visserligen inte alls sträv men får heller inte bli alltför kort och tunn.

                                     Den "blå" färgen består egentligen av massor av små svarta fläckar på vit botten, vilket ger ett melerat intryck. På huvudet och ibland även på kroppen finns större svarta fläckar. Mankhöjden anges till 63 — 70 cm för hanhund, 60—65 cm för tik.

                                     Källa: All världens hundar