Hundraser

                                     A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   W   X   Y 

                                              

                                    • Finsk spets

                                     Finsk spets

                                     Suomenpystykorva Finland

                                     Den finska spetsen är en livlig jakthund, vars främsta uppgift är att med sitt skall uppehålla träande skogsfågel till dess jägaren hinner fram till skott. Dess förfäder har sedan förhistorisk tid funnits över hela Norden. Redan på 1800-talet arbetade finländarna fram den första standarden för finsk spets. Alltsedan dess har rasen blivit allt jämnare i typen och dugligare vid jakten. Under senare år har den finska spetsen t.o.m. blivit populär som sällskapshund utanför Norden, speciellt i England!

                                     Den finska spetsen har i rikt mått alla de typiska spetsdragen: samlad kropp och stram hållning, livligt temperament och stor "talförhet", ögon som glittrar av otålighet och jaktlust. Öronen är ständigt i livlig rörelse, styva och vasst spetsiga. Kroppen är kort och spänstig, benen raka men fjädrande och svansen vriden i en energisk cirkel över ena låret. Pälsen är mycket strid, ganska lång och absolut rak, speciellt riklig på hals, rygg, svans och lår.

                                     Färgen är varmröd eller gulröd med ljusare markeringar, helst utan vit strimma eller tecken på bröst och tassar. Brokighet får inte förekomma. Hanhunden är 44—50 cm hög, tiken 39 — 45 cm.

                                     Källa: All världens hundar