Hundraser

                                     A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   W   X   Y 

                                              

                                    • Engelsk bulldogg´

                                     Engelsk bulldogg

                                     Bulldog Storbritannien

                                     Trots att den engelska bulldoggen egentligen aldrig varit särskilt vanlig utanför sitt hemland, är den mer allmänt bekant än de flesta vanligare hundraser och används ofta som symbol för hela den brittiska nationen. Ingen kan väl påstå att bulldoggens yttre är särskilt insmickrande, men för den som vill ha en lugn, stadig och originell sällskapshund bör den passa utmärkt.

                                     Ursprungligen var temperamentet allt annat än godmodigt. Redan på 1300-talet hetsades bulldoggar i arrangerade slagsmål mot tjurar. Hundarna förväntades bita sig fast i tjurens mule och hänga kvar till dess tjuren tröttnade och gick omkull. När tjurhetsningarna äntligen förbjöds i början av 1800-talet hade de argsinta bulldoggarna knappast någon chans att fortleva. Tack vare några trogna uppfödares skickliga arbete hade temperamentet efter bara några decennier förändrats så starkt till det bättre att bulldoggens ställning som engelsk nationalras var säkrad.

                                     Den engelska bulldoggen är låg, bred och grov, lägre fram än bak. Huvudet är stort med hoptryckt nos och kraftigt underbett, mörka ögon och små rosenformade öron. Svansen är kort, pälsen tät och glatt.

                                     Färgen varierar starkt och de flesta nyanser är tänkbara, ofta med vitt som grundfärg. Vikten brukar ligga omkring 25 kg — någon mankhöjd anges inte i rasens standard.

                                     Källa: All världens hundar