Hundraser

                                     A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   W   X   Y 

                                              

                                    • Dvärgspets

                                     Dvärgspets

                                     Pomeranian Storbritannien

                                     En dvärgspets av den bästa sorten är något av det mest hjärteknipande man kan finna: mitt i all den oftast rävröda pälsen hittar man ett illmarigt litet ansikte med mörka, pigga ögon. Rasen härstammar från tyska spetsar, som för ett par hundra år sedan exporterades till England. Dessa pommerska spetsar blev inte särskilt populära, men intresset för de dvärgvalpar som då och då föddes i för övrigt "normala" kullar var desto större. Mindre storlek, mer päls och ett stort antal färgvarianter avlades fram, och även om rasen numera gått något tillbaka rent numerärt, har den alltid behållit en skara trogna entusiaster över hela världen.

                                     Den idealiska dvärgspetsen skall ha så mycket päls att den är formad nästan som en boll. Pälsen står rakt ut från kroppen och är speciellt riklig på hals, bröst och lår samt på svansen, vars behåring når nästan ända fram till huvudet.

                                     Enfärgade hundar föredras. Orange är vanligt, men alla färger är tillåtna, även brokiga. Vikten skall vara 2 — 2,5 kg, medan mankhöjden inte får överstiga 28 cm.

                                     Källa: All världens hundar