Hundraser

                                     A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   W   X   Y 

                                              

                                    • Dalmatiner

                                     Dalmatiner

                                     Dalmatian Jugoslavien

                                     Få raser har en så skiftande historia som den prickiga hunden, dalmatinern. Riktigt varifrån den kommer vet ingen: officiellt hemland är Jugoslavien. Någon egentlig täckning för den uppfattningen har man inte, och åsikter om att rasen rätteligen härstammar från så skilda länder som Spanien, Egypten, Danmark eller Indien har på fullt allvar framförts. Numera lutar man mest åt det senaste alternativet. I varje fall kom de första dalmatinerna i sällskap med zigenare öster-ifrån redan under medeltiden.

                                     Idag skulle man snarast vilja beteckna dalmatinern som en engelsk ras: alltsedan den på 1700-talet först kom dit har den där varit livligt uppskattad och framförallt använts som dekorativ vagnshund, springande bredvid eller bakom de höga vagnshjulen.

                                     Dalmatinern är en utpräglat spänstig, både ädel och muskulös hund med livliga rörelser. Ögonens färg varierar alltefter pälsen och kan hos brunfläckiga hundar till och med vara gul.

                                     Färg och teckning är rasens mest utmärkande drag: en idealisk dalmatiner skall vara helt översållad med små runda fläckar i svart eller leverbrun färg. Mankhöjden bör vara något över 50 cm.

                                     Källa: All världens hundar