Hundraser

                                     A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   W   X   Y 

                                              

                                    • Cocker spaniel

                                     Cocker spaniel

                                     Cocker Spaniel Storbritannien

                                     Den smältande blicken, de långa öronen, den ständigt viftande svansen och inte minst det lika käcka som tillgivna temperamentet har gjort cocker spanieln till en av världens mest uppskattade hundraser.

                                     I själva verket är den en jakthund, och även om den i allmänhet hålls som ren sällskapshund brukar den se till att den får utlopp för sin energi och stora livlighet. Även om spanieltypen som sådan är urgammal i England godkändes inte cockern som ras förrän strax före sekelskiftet. Sin riktigt stora popularitet fick den inte förrän efter andra världskriget.

                                     Cocker spanieln skall vara en livlig liten jakthund med vänligt och förtroendefullt uppträdande. Huvudet är vackert utmejslat med markerad pannavsats, flata kinder och stora, bruna ögon i ton med pälsen. Öronen är långa, mjuka och lågt ansatta. Kroppen är kompakt och djup, benen kraftiga med runda tassar och svansen tämligen kort kuperad och lågt buren fastän ständigt i livlig rörelse. Pälsen är rak och silkeslen med mjuka, längre behäng på öron, bröst och benens baksida.

                                     Färgen får variera från enfärgat till brokigt eller spräckligt i vitt, svart, gult, rött och/eller brunt. Mankhöjden bör vara så nära 40 cm som möjligt.

                                     Källa: All världens hundar