Hundraser

                                     A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   W   X   Y 

                                              

                                    • Chihuahua, korthårig

                                     Chihuahua, korthårig

                                     Chihuahua, Smoothcoat Mexico

                                     Att det kan finnas så mycket i så litet! utbrast någon som träffade en chihuahua/för första gången. Trots att rasen är världens minsta, är den alldelps ovanligt temperamentsfull. Till en del är chihuahua resultatet ay den gamla aztekkulturen i Mexico, där dvärghundar fyllde en viktig religiös funktion. De brändes tillsammans med sina döda herrar, varigenom den dödes synder lämnade honom och överfördes på hunden.

                                     När rasen återupptäcktes och amerikanarna väl fått upp ögonen för chihuahuans charm, blev rasen genom inkorsning av diverse andra dvärghundar sådan som den ser ut idag. Dessutom blev den våldsamt populär och har under de senaste decennierna gått sitt segertåg över hela världen.

                                     Den korthåriga chihuahuan skall vara en graciös och vaken hund med näsvist uttryck. Huvudet är äppelrunt, ögonen likaså runda och av skiftande färg — rubinskiftande ögon anses till exempel mycket önskvärt.

                                     Chihuahua får förekomma i alla färger och färgsammansättningar. Vikten skall vara mellan 0,5 kg och 3 kg, mest önskvärt är 1,3 — 1,8 kg. on mankhöjd finns inte angiven i rasens standard.

                                     Källa: All världens hundar