Hundraser

                                     A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   W   X   Y 

                                              

                                    • Cavalier king charles spaniel

                                     Cavalier king charles spaniel

                                     Cavalier King Charles Spaniel Storbritannien

                                     Den vänliga, milda cavalier king charles spanieln har kungliga anor sedan flera hundra år tillbaka. Vid det engelska hovet var den länge, speciellt under Karl II :s tid, en stor favorit. Det berättas att kungen inte gick någonstans utan att vara omgiven av en hel hord små glada dvärgspaniel.

                                     På 1800-talet, när allt österländskt blev på modet, korsades cavalier king charlesspanieln med de plattnosade dvärghundar som importerades från Japan och Kina, och var på god väg att själv försvinna som ren ras. I officiella sammanhang är "kavaljeren" tämligen ny: först på 1940-talet erkändes den som ras i sitt hemland. Den har sedermera snabbt fått en stor och trogen skara beundrare och anses framförallt ha ett behagligt, milt och tillgivet temperament.

                                     Exteriört påminner cavalier king charles spaniel om en gammal jaktspaniel i miniatyr: den är livlig, elegant och orädd med stadig kroppsbyggnad.

                                     Rasen indelas i fyra färgvarianter: black and tan, som är helsvart med smä bruna tecken; blenheim, vit med kastanjeröda tecken och bläs i pannan; tricolour, dvs. svart och vit med små bruna tecken; ruby. dvs. enfärgat röd. Någon idealstorlek finns inte angiven, men vikten bör helst ligga omkring 6 kg.

                                     Källa: All världens hundar