Hundraser

                                     A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   W   X   Y 

                                              

                                    • Braque d´auvergne

                                     Braque d´auvergne

                                     Braque dAuvergne Frankrike

                                     Den franska gruppen braqueraser är talrik men så pass enhetlig att man i en del fall hellre skulle vilja tala om olika varianter av samma ras. Dessutom är många av raserna närmast en fransk variant av utländska och ofta mer välkända raser — så t.ex. braque d'auvergne som är mycket lik både den brittiska pointern och den tyska slät-håriga vorsteh-hunden.

                                     Det finns olika meningar om rasens härstamning: enligt en del kynologer härstammar den från den gamla franska braque som blandats upp med senare tiders raser, enligt andra kom rasen ursprungligen till Frankrike från Malta med Napoleons hem vändande soldater.

                                     En braque d'auvergne skall utan att förlora kraft och styrka också vara mycket elegant. Ögonen är nötbruna med frimodigt uttryck, öronen nedhängande, långa och sidenmjuka. Svansen bäres i rygglinjens förlängning och kuperas till 1,5—2 dm längd. Pälsen är kort, glänsande och motståndskraftig;

                                     Mest eftersökta färg är vitt med blåsvarta fläckar; dessa kan vara av olika storlek och mer eller mindre rikliga, men huvudet bör alltid vara tecknat i blåsvart. Idealhöjden för hanhund är 57—63 cm, för tik 55 60 cm.

                                     Källa: All världens hundar