Hundraser

                               A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   W   X   Y 

                                        

                              • Borzoi

                               Rysk vinthund

                               Borzoi Ryssland

                               Det är inte utan skäl som den ryska vinthunden av tradition anses som hundvärldens skönhet nummer ett. Med sina svepande linjer är ett förstklassigt exemplar av rasen onekligen en estetisk upplevelse av högsta klass.

                               Den ryska vinthunden hade sin storhetstid före revolutionen, då varje rysk adelsman med självaktning höll en egen stam, och då tsaren själv hade en kennel om flera hundra vinthundar. Huvudändamålet var ett och detsamma: hetsjakt på varg. Temperamentet är trots detta numera vänligt men inte översvallande, snarast lite tillbakadraget.

                               Exteriören skall framför allt göra intryck genom svepande elegans och en nästan explosiv kraft och snabbhet — man får inte glömma rasens ursprungliga uppgift som vargdödare! Huvudet skall vara extremt ädelt och finmejslat, mycket långt och smalt och med man-delformade ögon. Den djupa men smala kroppen skall vara lätt välvd över ryggen och klädd i en riklig, gärna lockig och silkesmjuk päls. Den långa, Vackra svansen skall vara rikligt försedd med mjukt, långt hår.

                               Tsaren själv lär ha föredragit ljusa hundar, men alla färger är tilllåtna. Mankhöjden skall för hanhund vara ca 75 cm, för tik ca 71 cm.