Boktips

         


Vad är det för fel på hästen?

Författare: Håkan Lundell
 
Kategori: Djur
Sidor: 96
Bindning: Inbunden
Cirkapris: 259
ISBN: 978-91-534-2775-9


 

Varför fungerar inte min häst?
Jag har en dressyrhäst som protesterar när jag kräver samling, som dubbeltrampar i galoppombyten, som vräker sig i handen och har svårare att ställa sig i ena varvet. Eller en islandshäst som är passaktig och försöker sticka när jag rider den, men accepterar min medryttare. Eller en hopphäst som börjat vägra och hoppar med dålig ryggverksamhet. Eller en travhäst som ”drar ett bakben” och som tappar aktionen i kurvor.

Det finns inga veterinära fel på hästen, men ändå är det något som inte stämmer. Kanske har hästen trots veterinär behandling inte blivit frisk och är på väg att bli utdömd. I det läget vänder många sig till en ”alternativbehandlare” för att få hjälp. ”I åtta fall av tio sitter ursprunget till problemen i SI-leden”, säger Håkan Lundell.

Håkan Lundell är diplomerad equiterapeut sedan 1992. Han arbetar med en mycket speciell teknik för diagnostik av SI-ledsproblematik, (Sacro-Iliaca) eller på svenska korsbensled, på häst. En stor del av bokens bildmaterial visar behandling av förskjutning och/eller kompression av nämnda led. I ett nära samarbete med veterinärer, hästtandläkare, hovslagare, sadel- och selmakare, massörer, naprapater på humansidan och tränare inom hästsportens olika discipliner utvecklar han kontinuerligt sina arbetsmetoder.

Förord av professor Arne Lindholm (Mälarkliniken Sigtuna)
Hur det hela började
Vad är det för fel på min häst?
Vad är SI-leden och var sitter den?
Varför har just SI-leden så stor betydelse för hästens rörelsemekanik?
Behandling av SI-led – är det verkligen möjligt?
Ett holistiskt synsätt
Vad säger forskningen om SI-leder?
Hur vet jag om just min häst har SI-ledsproblem? Fallstudier.