Boktips

         


Horsemanship

Författare: Marie Haglund
Lisbeth Johnson
 
Foto: Ulf Owenede
 
Kategori: Djur
Sidor: 160
Bindning: Inbunden
Cirkapris: 330
ISBN: 978-91-534-2791-9


 

Horsemanship är filosofin om hur man skapar en naturlig relation till sin häst, utifrån hästens perspektiv. Hästar är av naturen villebrådsdjur eller flyktdjur medan vi människor är rovdjur, vilket kan komplicera relationen oss emellan. I Horsemanship får du lära dig att tänka som en häst. Genom att tolka hästens kroppsspråk och försöka efterlikna hästars kommunikation med varandra blir både hantering och ridning säkrare.

I den teoretiska delen av boken får du en förståelse för hur hästar och människor fungerar och hur du kan jobba utan våld eller tvång. I stället för att försöka kontrollera hästen med kraft försöker vi påverka hästens hjärna.

I den praktiska delen finns övningar som till exempel hur du vinner hästens tillit och respekt. En häst som känner sig trygg tillsammans med sin ryttare är ofta inte svårövertalad att få dit han eller hon vill. Det finns också övningar som hjälper hästen att hantera sin rädsla – den naturliga instinkten är ju att fly när något skrämmande uppenbarar sig.

Innehållet i den här boken är något som alla hästintresserade kan ha nytta av, oavsett inriktning. Men boken vänder sig särskilt till rekreationsryttaren som vill utveckla sin relation till hästen.