Boktips

         


Engelsk springer spaniel

Författare: Helena Thorslund
 
Kategori: Djur
Sidor: 144
Bindning: Inbunden
Cirkapris: 239
ISBN: 91-534-2443-3


 

Engelsk springer spaniel har gamla anar. Redan på 1400-talet återfinns spaniels med tydlig springerprägel på målningar. Det är en av våra allra populäraste hundraser och ligger sedan länge på den s.k. tio-i-topplistan. Det är en apporterande fågelhund, vänlig, lättdresserad och livlig. Den älskar att arbeta och passar både till jakt och som familjehund. Att få vara med just dig är det som betyder allra mest, eftersom en springer älskar alla människor och sin ägare mer än någon annan. Springrar har ett ”inbyggt avstånd” till föraren. Du uppskattar nog att din hund är nära dig och checkar av vad du gör, när den släpps lös på promenaden. Den är också lyhörd för signaler och lätt att dressera.

Här kan du läsa om springerns kynne och om rasen passar för dig, om allt praktiskt som vård och hantering, vardagsuppfostran, avel och sjukdomar. I utställningskapitlet får du råd om vad som fordras för att ställa ut och hur hunden ska förberedas och vad som händer under själva utställningen.

Kapitlen om jakt beskriver praktisk jakt och jaktprov och hur du ska lägga upp hundens träning för att nå dit. Det gäller att öva dirigering, markering, sök, apportering och skottvana för att hunden och du själv ska bli ett bra, samkört team.

Författaren Helena Thorslund framhåller att det är viktigt att bevara rasens goda egenskaper i det framtida avelsarbetet. Hon arbetar som studierådgivare på universitet och är en välkänd springeruppfödare.

Ca 130 färgfoton. Utk sep 2004.