Hundraser

                                     A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   W   X   Y 

                                              

                                    • Bernersennenhund

                                     Bernersennenhund

                                     Berner Sennenhund Schweiz

                                     Någon har sagt att berner sennenhunden ser ut "som en riktig hund" och visst påminner den starkt om läseböckernas klassiska illustration av människans äldsta följeslagare. Ingenting överdrivet eller extremt, allting harmoniskt och vänligt — en gårdvar av den gamla typen, skulle man tro.

                                     Berner sennenhunden har emellertid knappast varit känd utanför sitt hemland Schweiz förrän under de senaste decennierna, och även om rasen säkert var en utmärkt trevlig hemmahund redan då, så användes den ursprungligen mest som vallhund. Släktskapen med t. ex. st. bernhardshunden är ju påtaglig, men även om ursprunget är gemensamt så har berner sennenhunden existerat som självständig typ minst lika länge som sin större släkting.

                                     En berner sennenhund skall vara reslig och kraftig och verka rörlig. Huvudet är brett, ögonen mörkbruna, öronen hängande. Pälsen är riklig, tät och ganska mjuk.

                                     Färgen är svart med mindre rödbruna tecken på nos och ben samt vit bläs och vitt "skjortbröst". Mankhöjden ligger på 64—70 cm för hanhund, 58

                                     — 66 cm för tik.

                                     Källa: All världens hundar