Hundraser

                              A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   W   X   Y 

                                       

                             • Berger des Pyrenees

                              Pyreneisk vallhund

                              Berger des Pyrénées Frankrike

                              Trots att rasen berger des pyrénées kommer från samma trakter som den internationellt mer kända pyfenéerhunden  lär ej raserna ha mycket gemensamt vad ursprunget beträffar. Visserligen användes de båda som herdehundar, men medan pyfenéerhunden ofta fick lov att försvara boskapen mot vilddjur var berger des pyrénées uppgift huvudsakligen att hålla hjorden samlad. Betydligt närmare står i så fall rasen den större briarden: i de flesta avseenden är berger des pyrénées bara en mindre variant av denna.

                              Enligt standarden skall en berger des pyrénées vara "full av nervös energi" och ha mycket livliga rörelser. Ögonen är expressiva och kastanjebruna, öronen får under inga förhållanden vara rätt uppstående (alltid ett tecken på inblandning av främmande raser!) utan ska genom rikligt behäng ge intryck av att vara mer breda än höga. Svansen är yvig, ansatt ganska lågt och formad till en ring i toppen. Pälsen är halvlång till lång, alltid mycket tät och har en textur "mittemellan getragg och fårull".

                              Färgen kan sfcifta ganska mycket: olika nyanser av grått med eller utan svart (och vita tecken på huvud, tassar och bröst), svart med eller utan vitt eller rent av harlekin. Mankhöjden är 40—50 cm för hanhund, ett par cm lägre för tik.