Hundraser

                              A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   W   X   Y 

                                       

                             • Basenji

                              Basenji

                              Basenji Kongo

                              Basenji är en särling bland spetsarna: den härstammar från Kongo och blev inte bofast i Europa förrän omkring 1940. Efterhand har den anpassat sig förträffligt till sina nya förhållanden och har alla förutsättningar att bli en uppskattad sällskapshund, speciellt som den är fri från ett av spetsarnas vanligaste fel som sällskapshundar: skällandet! En basenji kan överhuvudtaget inte skälla, bara ge ifrån sig ett kvidande, gnällande läte.

                              I Afrika används basenjin både som jakt- och vakthund och lär trots sin anspråkslösa storlek visa stort mod. Den skall vara en elegant, stram och livlig spets med spänstig hållning. Rörelserna skall enligt standarden "påminna om en fullblodshästs i sträckt trav", medan huvudet karakteriseras av de mörka ögonen, de originella pannrynkorna och de spetsade öronen. Svansen är högt ansatt och ligger hårt ringlad över ryggens ena sida. Huden skall vara påfallande smidig, pälsen kort och silkeslen.

                              Färgen är oftast klart röd och vit, någon gång tre färgad. Mankhöjden är för hanhund ca 43 cm, för tik ca 41 cm. Vikten är ungefär 10 kg.