Hundraser

                                 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   W   X   Y 

                                          

                                • Australian Cattle Dog

                                 Australisk boskapshund

                                 Australian Cattle Dog (Heeler) Australien

                                 Den australiska boskapshunden, tidigare alltid kallad "heeler" men numera med ovannämnda officiella rasnamn, anses vara en blandning mellan collie, kelpie och — dingo! Hur det förhåller sig med den saken är svårt att säga, men att den australiska boskapshunden gör rätt för sig som brukshund bland hjordarna är åtminstone säkert. Den är en synnerligen effektiv boskapsdrivare, alert och ganska skarp och användes därför så gott som uteslutande till nötkreatur, inte till får. Sitt tillnamn "heeler" har den fått därför att den under arbetets gång tyst cirklar runt hjorden och blixtsnabbt attackerar varje eftersläntrare i hasorna.

                                 Den australiska boskapshunden är alltid lätt, spänstig och rörlig och får under inga omständigheter vara tung och massiv. Den har v-format huvud med bred, något välvd skalle. Öronen är spetsiga och står rätt uppåt-utåt. Ögonen är mörka med vaket uttryck, ögonöppningarna ovala. Nässpegeln är svart. Kroppen är substansfull och något längre än mankhöjden. Extremiteterna är raka men med lätt vinkling i handled och has. Svansen når till hasen och är försedd med borstig fana den bärs uppåt i rörelse och sabelformigt hängande i vila. Pälsen är ganska kort men grov och försedd med tät, mjuk underull.

                                 Färgen är offtast blåmarmorerad med eller utan svarta tecken. Huvudet är blått eller black and tan. Tanfärgade tecken skall också finnas på framben och undersida. Färgen kan också vara rödspräcklig med mörkröda tecken på huvudet.Mankhöjden är omkring 46 cm.