Hundraser

                                    A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   W   X   Y 

                                             

                                   • Affenpinscher

                                    En affenpinscher skall påminn om en apa, men trots detta - eller kanske just därför- har den aldrig blivit särskilt popolär . Rasen är myckel gammal och avbildades redan på 1300-talet av holländska mästare. Den har alltid haft nära anknytning till den vanligare kort håriga dvärgpinsehern , ett tag ansågs affenpinschern rentav bara vara en strävhårig variant av denna. Egna klasser på utställning fick inte affenpinschern i Tyskland förrän strax före år 1900, och inte ens på kontinenten har rasen blivit särskilt vanlig. Att den anses ha ett tämligen aggressivt temperament har kanske bidragit till att göra den till en sällsynt gäst i de flesta länder.

                                    Exteriören skall alltså ha något av apa över sig, kanske mest pä grund av de runda, svarta och glänsande ögonen. För övrigt skall affenpinschern vara en kraftig liten hund med runt huvud, ett underbett som ger den ett uppkäftigt utseende, små spetsiga öron, kuperad svans och sträv, på huvudet riklig, päls.

                                    Färgen skall helst vara svart, men svart med tecken i t. ex. brunt eller grått är också tillåtet, likaså andra färger utom alltför ljusa eller vitt. Mankhöjden får inte vara mer än 28 cm och bör vara betydligt mindre.